Wednesday 9 September 2015

REVIEW: AROMA IKAN BAKAR JERAM

Hey,

Actually dah hampir seminggu nak re-view pasal Aroma Ikan Bakar Jeram ni, tapi disebabkan takde internet yang kuat, terpaksa lah aku hold dulu. Kihkih.

So, 3 hari before sebelum ke Aroma Ikan Bakar Jeram tu, aku dah call sesiap, booked meja. Sebab kalau baca re-view sebelum ni, ramai yang cakap tempat ni biasanya ramai. Tambah lagi, kitorang pergi masa hujung minggu. Jadi untuk mengelakkan dari kena tunggu lama, aku booked awal-awal.

Untuk booked meja by called ni, harap engkorang semua bertenang dan ada tahap sabar yang tinggi ye. Sebab sangat susah owner nak pick-up call. Aku still ingat, pagi dalam pukul 10 cemtu, aku try dalam 2 kali call, then lepas lunch aku try call lagi, last pick-up pada petang jam 5.30.

Apa yang aku rasa unfair, sebab aku request untuk duduk di Saung, untuk feeling-feeling ala makan privasi sikit, tapi katanya untuk Sabtu dan Ahad, dorang tak amek booked untuk duduk di Saung/Bamboo. Bagi aku, sepatutnya, hari minggu lah dorang amek booked for Saung/Bamboo, disebabkan ramai orang datang makan hujung minggu. 

Tapi takpelah, aku ikut je. So sampai sampai tu, dorang tunjuk meja kitorang, yang macam tercorot sikit. Aku mintak dorang tolong tengokkan if ada Saung kosong, untuk kitorang masuk. Dalam 2 minit camtu, staff dia datang kata takde kosong, aku cam hampa sikit lah.

Kitorang punya idea, kitorang pergi tengok sendiri. Alhamdulillah, ada satu Saung yang akak tu dah habis pun, mungkin tunggu ahli keluarga dia siap semua untuk keluar. Dah je duduk, aku terus ke bahagian seafood. And oh ya, aku lupa bagitahu, aku booked meja sahaja, tapi tak booked menu, sebab katanya, kalau dah pilih lauk, tak boleh tukar meja, mungkin akan kelirukan dorang nanti.

Pilih seafood tu dah macam kucing hilang anak, meliar mata aku tengok macam nak grab semua! Dekat sini dorang akan tanya seafood korang tu nak masak apa. Kembalinya kitorang kat Saung tu, kitorang order air dan side dish, dan amek angin sikit kat pantai. Tersangatlah dekat, tapi air dia tak berombak macam di Terengganu. Slow je angin meniup. Menu dia tak lama sangat pun, dalam 15 minit dah sampai.

So, ni antara seafood yang dipilih malam tu.

Pepahat Masak Halia


Ketam Masak Cili

Sotong Celup Tepung

Overall, untuk kesegaran seafood, tak lah 100% segar, sebab dalam masakan Lala tu, ada yang terkena Lala buruk/lama. Dari segi rasa, memang sedap, lebih lagi Ketam Masak Bercili tu. Next time kalau datang lagi, memang aku pilih nasi + ketam sahaja. Hewhew.

Untuk pepahat tu, sedap, tapi mungkin kalau Masak Bercili/pedas, lagi kena dengan selera aku kot. Isi dia gemuk gemuk! Aku paling terkilan sebab aku lupa order masakan ikan. Sungguh aku sangat lupa. Sebab aim aku pada seafood, so aku memang skip bab ikan bakar/3 rasa and whatsoever. 

Dari segi servis, boleh dikatakan cepat, sebab biasanya kalau gi makan seafood, memang berjanggut sikit lah nak tunggu makanan sampai. Surau, tandas and kawasan parking ada disediakan. Oh aku lupa nak mention yang duduk dalam Saung tu dikenakan charge RM10, and Bamboo tu RM20. Disebabkan kitorang berapa kerat je, jadi tak berbaloi lah sewa Bamboo walaupun Bamboo ni paling hampir dengan pantai.

Bagi aku, harga tak terlampau mahal, sebab menu yang kitorang pilih ni tak cecah RM100 pun.

Tempat agak jauh memandangkan kitorang dari Kelana Jaya. Jalan agak sunyi, sampai aku yang drive pun terdiam. Balik dari makan tu, terus mata cerah tak boleh tidur langsung. Aku taktahu kesan dari seafood atau dari jalan yang sunyi tu! 

No comments:

Post a Comment